Kristjan Markii ja janutav teadmishimu
Tänavu Eesti parimaks sommeljeeks kuulutatud Kristjan Markii peab oma edu võtmeks tugevat meeskonda ning positiivset sisekonkurentsi. Kristjanile esitas küsimusi Ene Hälinen.
Tänavu Eesti parimaks sommeljeeks kuulutatud Kristjan Markii peab oma edu võtmeks tugevat meeskonda ning positiivset sisekonkurentsi. Kristjanile esitas küsimusi Ene Hälinen.
Ka Eesti veinisõprade hulgas viimastel aastatel ülipopulaarse kerge Itaalia vahuveini Prosecco tootmise reeglitesse on tehtud olulisi muudatusi.
Väike mägine ala Conegliano ja Valdobbiadene vahel on Itaalia põllumajandusministri poolt tõstetud DOCG staatusesse ning terve prosecco-tootmise territoorium, mis siiani klassifitseerus kui IGT (Indicazione Geographica Tipica) ülendati DOC piirkonnaks.
Kui Itaalia veinimeister või -asjatundja kirjeldab ning tõstab esile Toscanast, Abruzzost, Venetost või mõnest muust kindlast piirkonnast pärit laagerdunud ja ohtralt tammist varaküpset Suurt itaallast, siis viitab ta sageli sellele kui ameeriklaste maitse-eelistusele.
VINE käis 1. augustil Seto Kuningriigi päeval hindamas kohalikku hand’sa‘t. Pole teada, kas põhjuseks hea hand’sa ajamise kunsti valdajate vähesus, edevuse puudus või hirm seadusega pahuksisse minna – igal juhul olid omavahel rammu katsumas vaid viie meistri kätetööd.
Selliste sõnadega lõpeb 17. sajandi Itaalia ajaloolase, loodusteadlase ja poeedi Francesco Redi poeem „Bacchos Toscanas“ (1685), kus Bacchos ja Ariadne laulavad kiidulaulu parimaile Toscana veinidele.
Kes ei nõustuks, et sõpradega koos joodud vein maitseb paremini. Erilise nüansirikkuse ning põnevuse omandab vein siis, kui teil õnnestub nautida seda koos asja tundva veinisõbraga, kes aitab välja tuua selle veini päritolupiirkonna võlud ning juhtida tähelepanu veinimeistri kordaminekutele.