ToitVINE nr 10

Roosa päikese maa

Tegelikult on kõiges süüdi kaamos. Näiteks selles, et ükskõik millal keset lõputuna näivat sügishämarust, talvepimedust või kevadkõledust Provence’ile mõeldes kangastuvad esimesena ikka südasuviselt pähe paistev päike ja klaasis sillerdav rosé. Turvalisel eskapismipilvel õõtsudes ja päikesel läbi rosé-prisma paista lastes ei huvita, et tegelikult on ka Provence’is ikka neli aastaaega, igaüks oma nägu, aga kõik prantslastele omaselt ühtmoodi toidu- ja veininaudingutega täidetud.

Loe edasi 0 arvamust
Piirkond

Kuninglikud veinid mägede jalamilt

Piemonte veinipiirkond lömitab täiesti mitte-kuninglikult Alpide jalge ees – nood ümbritsevad tema põhja- ja läänekülge ning moodustavad loodusliku piiri Provence’iga Prantsusmaal. Piirkonnast lõunas asub Apenniinide põhjapoolne serv. Need madalad rannikumäed eraldavad Piemontet kitsast Vahemere-äärsest naabrist Liguuriast – Piemontel endal merepiir puudub. Mäestikud omavad Piemonte jaoks suurt tähtsust – neil on oluline osa piirkonna veinikasvatuse jaoks soodsas kliimas ning läbi ajaloo on nad pakkunud kaitset välisvaenlase vastu, kuid õnneks siiski mitte piisavalt, sest koos prantslaste korduva invasiooniga jõudsid Piemontesse ka arenenud veinitehnoloogiad. Prantslaste mõju on tuntav muuski – prantsusepäraseid sõnu täis pikitud kohaliku dialekti kõla erineb itaalia keelest kardinaalselt.

Loe edasi 0 arvamust