Merlot on üks nn klassikalistest veinimarjadest, mida kasvatatakse laialdaselt Bordeaux’s ning ka mujal maailmas (Tšiili, Uus-Meremaa, Argentiina, USA – Washington State, Long Island, California). Cabernet Sauvignon’i, Cabernet Franc’i, Petit Verdot ja Malbec’i kõrval on ta peamine Bordeaux veinisegus (eriti paremkaldal) kasutatav mari. Viimatiste DNA analüüside kohaselt põlvneb Cabernet Franc’ist ja senini veel teadmata marjast. Omab mitmeid sarnasusi Cabernet Sauvignon’iga, kuid pole tavaliselt niivõrd tugevamaitseline ning on pehmemate tanniinidega ja marjasem. On ka Carmenère’i lähisugulane – alles hiljuti on hakatud vahet tegema (eriti Tšiilis) Carménère’i ja Merlot vahel. Merlot-põhised veinid on reeglina kesktäidlased, tumedate marjade, ploomide ja mustasõstra-nüanssidega. Mari on keskvarase valmimisega, küpsedes kiiremini kui Cabernet Sauvignon. Omab mitmeid sünonüümnimesid nagu Medoc Noir, Crabutet Noir, Bigney, Bordò, Petit Merle ja Vitraille.

Marja nimi tuleb Occitane’i murrakust sõnast ”merle”, musträstas (Turdus merula) ning on diminutiiv-vorm sellest. Samas võib nimetus tuleneda ka Merlot kaunist tumesinisest värvist või hoopis musträstaste kirest Merlot marjade vastu.

 

Related entries