A B C D E F G H J K L M N P R S T U V X Z

Garganega

Kõrge tootlikusega valge veinimari, mis on põhiline sort Soave veinides. Garganega’t kasvatatakse laialdaselt Venetos, kus teda on kasutatud mitmeid sajandeid. Leidub ka naabruses Lombardias ja …

Loe edasi 0 arvamust

Godello

[godejjo] Galiitsa päritolu hele viinamari, kasvatatakse kõige rohkem Valdeorras´e piirkonnas. Veinid on kõrge happelisuse ja äratuntava rohelise või kollase õuna lõhnaga ning üsna mineraalsed. Viimane …

Loe edasi 0 arvamust

Godello

Võimas ja ilmekas sort, mille koduks on Valdeorrase D.O.-piirkond Hispaanias. Varase õitsemise tõttu vajab öökülmade eest kaitstud kasvukohta, kuid kuna sordi kasvuperiood on lühikene, siis …

Loe edasi 0 arvamust

Grechetto

Kreeka algupäraga veinimari, mida tänapäeval kasvatatakse laialdaselt Umbrias ja ka mujal kesk-Itaalias. Kasutatakse peamiselt seguveinides, nt Orvieto ja Torgiano, kus ta lisab veinile struktuuri ja …

Loe edasi 0 arvamust

Grenache Noir

Hispaania Aragoni päritoluga sort. Ligi 90 000 ha. Vahemere-äärsetes regioonides konkurentsitult olulisim. Enamiku Lõuna-Rhône’i tippveinide (nt Châteauneuf-du-Pape’i) süda, asendamatu Provence’is, Languedoc’is. ülitähtis Roussillon’ maailmakuulsate dessertveinide …

Loe edasi 0 arvamust

Guaiakool

Puidu sideaine ehk ligniini pürolüüsi (kõrgel temperatuuril kuumutamise) käigus tekkib hulk aromaatsed ühendeid, neist tähtsamad on guaiakool ja 4-metüül-guaiakool. Tekkelaadile omaselt annavad mõlemad ained suitsuseid …

Loe edasi 0 arvamust