Iidne punane sort, mida laialt kasvatatakse selle nime all Sardiinias.
Teada ka nime Alicante all lõuna-Prantsusmaal ja Guarnaccia’na Ischia DOC-s, Campania’s. Prantsusmaal Grenache’ina tuntud, on praegu laialt kasvatatav Hispaanias, kus tal on sünonüüm-nimed Garnacha, Garnacha Tinta või Garnacha Tinto, leidub ka Californias. On põhiline mari, mis on kasutusel Châteauneuf-du-Pape’is. Koos Mourvedre, Cinsault ja mõnede teistega saab häid seguveine Côtes du Rhône Villages AC nime all.
Soojemates regioonides nagu California kipub Grenache tootma kahvatupunaseid veine, mida põhiliselt saab kasutada segudes. Vanemad viinapuud annavad mahla, millest saab usaldusväärseid sordiveine. Kasutatakse ka mõnede paremate rosé’de valmistamiseks Provence’is. Vana, juuslehine versioon sellest marjast nimega Lledoner Pelut on ikka veel üldlevinud Roussillon’is, kus sellest valmistatakse arvestatavat sordiveini. Tema mahl on madala (piim)happesisaldusega, mille tulemusena võib kergesti tekkida oksüdatsioon.

Related entries