Verdicchio on hele veinimari, mida on juba sajandeid kultiveeritud Marche piirkonnas Kesk-Itaalias.

Tegemist on mitmekülgse marjaga, millest tehakse nii kergeid kulistamisveine kui ka komplekssemaid arenemisvõimelisi veine.
Peetakse Itaalia üheks paremaks (kui mitte parimaks) valgeks viinamarjasordiks.

Kasvatatakse kõikjal Itaalias, kuid peamiselt tema ajaloolises kodus Marches, kus tal on kaks omanimelist piirkonda: Verdicchio dei Castelli di Jesi ja Verdicchio di Matelica. Viinamarja kasutatakse Marches ka kõikvõimaliges veinisegudes, peamiselt koos Malvasia ja Trebbiano’ga.

Nagu pikalt kahtlustatud, on Venetos kasvatatav Trebbiano di Soave Verdicchio’ga geneetiliselt identne ning Trebbiano di Lugana äärmiselt lähedane. Viimane on siiski piisavalt erinev, et saada registreeritud erineva sordina, mida tuntakse tänapäeval Turbiana nime all.

Verdicchio’t iseloomustab kõrge happesus, reetlik mandlimekk, mis on kombineeritud noore veini puhul mõrkjate nootidega ning küpsetel veinidel rikkalike martsipani ja mesiste nüanssidega.

Related Entries