Teadlased leiutasid hiljuti elektroonilise keele, mis peaks olema usaldusväärsem ja targem kui inimkeel. Barcelona Mikroelektroonika Instituudi teadlased on oma “e-keele” väljatöötamisega veel algusfaasis, kuid keel on juba võimeline vahet tegema erinevatel viinamarjasortidel ning aastakäikudel.
Iga imepisike sünteetiline membraan on tundlik veini erinevate keemiliste komponentide suhtes. E-keel suudab juba vahet teha sellistel viinamarjasortidel, nagu Chardonnay, Malvasia, Macabeau ja Arian ning eristab 2005. aastakäiku 2004st. Põhimõtteliselt töötab e-keel inimkeelele sarnaselt, eristades magusat, soolast, haput, mõru ja umamit. Tõenäoliselt hakatakse e-keelt tulevikus kasutama viinamarjasortide ja aastakäikude kindlakstegemisel, kuna paljud kollektsionäärid ei suuda siiski omaenese keelega kindlaks teha, kas pudelis on ikka 1787. aasta Château Yquemi Sauternes’ pähe ostetud vein või hoopis möödunud nädalal villitud magus õunavein.