VINE jätkab sommeljeede küsitlemist – seekord annab aru Ave Toomjõe, kes viimasel sommeljeede jõukatsumisel saavutas naissoo esindajatest parimana neljanda koha ning täidab restoranis Nero lisaks sommeljee kohustustele ka à la carte teenindaja (ning vahetuseülema) ülesandeid.
Varem on Ave töötanud samas ametis erinevates restoranides – Maikrahv, Meister Michel, Paat aga samuti Iirimaal Lynham’s Hotel restoranis.
õppinud kaks aastat ESE’s (Eesti Sommeljeede Erakool) ning valmistub sel sügisel sommeljee-eksami sooritamiseks. On võtnud osa kahel korral Eesti Parima Sommeljee väljaselgitamise võistlustest.
Enda sõnul naudib oma tööd väga ja teeb kõik selleks, et oma erialal paremaks saada.
Inimlik äpardus?
Võiksin rääkida oma elu esimesest veini avamisest ja serveerimisest. Lahti korkimisega sain hakkama üllatavalt hästi. Serveerimise koha pealt olin kuulnud, et enne veini välja valamist tuleks seda ka kliendile maitsta anda ja nii ma lasingi kõigil kes lauas istusid seda veini proovida. Vähemalt sain neljakordse kinnituse, et vein on korras ja joomiskõlblik.
Kulutatud kingapaarid?
Kuue aasta jooksul restoranides töötades on auklikuks kõnnitud oma viis või kuus paari.
Tagasisaadetud vein?
Hetkel ei meenu, et oleks ette tulnud.
Uskumatult korralik odav vein?
Ma pole küll väga suur roosa veini austaja, aga Miguel Torrese Cabernet Sauvignon Santa Digna Rosé Reserve TÅ¡iilist on küll üks nendest, mille oma piknikukorvi pistaks.
Unustamatu veinielamus?
1979 Riesling Spätlese Schloss Groenesteyn, Rüdesheimer Berg Roseneck, Rheingau, Saksamaa
Kohustuslik riiulitäide?
üks Riesling võiks ikka riiulis lebada või mõni hea Prosecco.
Alati sobiv toiduvein?
Oleneb toidust.
Sinu keldriaare?
Kahjuks väga säravaid pärleid mul veel ei ole, aga 1998 Riesling Auslese Dr. Bürkling-Wolf, Pfalz ja 2002 Pommard Premier Cru Clos Micault“, Albert Bichot, Côte de Beaune, Bourgogne on veel täitsa lahti tegemata.
Unelmate veiniretk?
Hetkel olen käinud ainult Lõuna-Saksamaal ja Luksemburgis, kus mulle väga meeldis. Mis iganes põnevad retked mind veel ees ootavad pole oluline, iga uue koha avastamine on puhas rõõm. Peamine, et seal oleks palju head veini ;).