Viimati täiendatud —

L’Associazione Produttori del Nizza on valinud endale uue presidendi – peale Az. Agr. Cascina Garitina liidri Gianluca Morino 9aastast juhtimist on nüüdsest ühenduse eesotsas 42aastane Tenuta Olim Bauda esinägu Gianni Bertolino. Gianni majandab Tenuta Olim Bauda veinimõisa oma koos oma venna Dino ja õe Dianaga.

2002. aasta novembris loodud Nizza veinitootjate assotsiatsiooni kuulub kokku 39 tootjat. Gianni Bertolini sõnutsi jätkatakse samal kursil, mida pea kümne aasta jooksul on järginud eelmine president. Tootjate eesmärgiks on pakkuda veini, mis peegeldab selgelt oma kasvukoha omapära ning on lihtsalt meeldejäetava lühikese nimega – Nizza. 2014 aastal toodeti 528 000 pudelit 44 veinimõisas (VINE saab sellest aru nii, et 5 tootjat ei kuulu assotsiatsiooni), kuid plaan on toodangut kasvatada kuni 1 miljoni pudelini.

Nagu ütleb uus president Gianni Bertolino: “Siin on nii võimalused kui ka vahendid – nüüd on vaja vaid kõigi tootjate tahet.”

Möödunud aastavahetusel sätestatud ning 2014. aasta saagikoristusest kehtima hakkava regulatsiooni esimesed 100% Barbera viinamarja sisaldavad ning Nizza DOCG tähist kandvad veinid pudeldatakse 2016. aastal. Reeglite kohaselt pole lubatud veinivirde rikastamine, kehvadel aastatel veini lihtsalt ei toodeta. Statuudi kohaselt on olemas ka riserva, mida tuleb keldris laagerdada 30 kuud (sellest 12 vaatides).

NIZZA DOCG arvudes
159 hektarit
18 valla territooriumil
528 0000 (2014)
39 veinimõisa assotsiatsioonis
46% ekspordiks (Saksamaa, Šveits, USA, Hiina, Holland, Taani). Eesti osakaal pole teada.
2000. aastal toodeti esmakordselt veini, mis kandis Barbera d’Asti Superiore Nizza nime.
2014. aastal sündis sõltumatu Nizza DOCG denominatsioon (esimesed veinid pudeldatakse 2016. aastal).