6. märtsi õhtupoolikul toimus Tallink Spa & Conference Hotelli restoranis NERO Eesti Parima Sommeljee 2010 Trophée Codorniu finaalvõistlus.

Võistluse korraldajateks olid Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon (ESA) ja Altia Eesti AS, kes on Grupo Codorniu esindaja Eestis.
Eelmisel päeval aset leidnud eelvoorudes kontrolliti sommeljeede teoreetilisi teadmisi, nende võimekust kirjeldada tundmatut veini ning kindlat kätt ja elegantsi veini dekanteerimisel.

Osales 10 nii tegev- kui hetkelmitteametisolevat sommeljeed: Kristjan Markii, Andreas Meriküll, Kristjan Peäske, Aleksandr Rafalski, Reet Rass, Kristina Ratso, Allan Repp, Tarvo Sarapuu, Ave Toomjõe ja Aivar Vipper. Positiivse märgina sommeljee-geograafia laienemisest väljapoole Tallinnat oli üks võistlejatest (Reet Rass) kohale sõitnud Tartust.

Žürii esimees Ken Engebretsen Norra Sommeljeede Assotsiatsioonist, kes on osalenud enam kui kümne aasta jooksul rahvusvahelistes žüriides, kiitis oma finaalvõistlust avavas lühikeses kõnes kohalike sommeljeede kõrget taset.

Esmalt kuulutati välja 3 osalejat, kes hakkasid hiljem võistlema šampanja valamises ehk konkureerivad 4-6 kohale, nendeks osutusid Ave Toomjõe, Aleksandr Rafalski ja Tarvo Sarapuu. Seejärel hõikas õhtujuht Kaidi Kerdt välja esikolmikusse kandideerijad: need olid Kristjan Markii, Aivar Vipper ja Kristjan Peäske. Ei saa mainimata jätta, et esikolmik on viimaste aastate jooksul sama olnud!

Eesti Parim Sommeljee 2010 esikolmik – (vasakult) Kristjan Markii, Kristjan Peäske, Aivar Vipper. Foto Meeli Küttim

Finalistide ülesandeks oli dekanteerida vein ja serveerida see kliendile, tunda ära viis kanget alkoholi, kirjeldada kahte tundmatut punaveini, soovitada etteantud menüü juurde sobilikud veinid ja põhjendada valikut ning parandada vigast veinikaarti (st leida veinide nimetustest sisulised vead). Ajalimiit kõige sellega hakkamasaamiseks oli 40 minutit – mida, nagu selgus, pole sugugi liialt palju. Finalistide eelmise päeva punktid keerati nulli, st võistlus algas otsast pihta.

Esmesena asus esikoha eest võistlema restorani Tschaikovsky sommeljee Kristjan Peäske, kes näitas üles mitmetel rahvusvahelistel võistlustel edukalt osalenule vääriliselt head tehnikat ning kelle suhtlemine publikuga oli nauditavalt sujuv.
Teisena astus žürii ette Kristjan Markii restoranist Balthasar, kelle muhe-väärikas esinemine jättis sümpaatse mulje. Samuti esines kolmas võistleja Aivar Vipper märkimisväärselt heal tasemel.
Kõiki osalejaid kimbutas ajalimiidi läbi saamise oht – esmakordselt tuli sama aja sees hakkama saada ka dekanteerimisega – tavaliselt sooritatakse see eraldi ning sellele kulub ligikaudu 6 minutit.
Finalistidest demonstreeris Kristjan Peäske silmapaistvalt head inglise keele valdamist – nüanss, mis eriti Eestist väljas võisteldes sageli meie võistlejate komistuskiviks on saanud.

Mõningane paremus hulgaliselt punkte andvas toidu ja veini sobitamises, aga ehk ka hea keeleoskus võis olla see kaalukeel mistõttu žürii otsuse kohaselt on Eesti Parim Sommeljee aastal 2010 Kristjan Peäske. Tugevaks teiseks tuli Kristjan Markii ning korralik kolmas koht läks Aivar Vipperile.

Šampanja valamisega täpsuse peale võrdselt üheksasse klaasi selgitati välja 4.-6. koht. Tugev rebimine toimus Ave Toomjõe ja Aleksander Rafalski vahel, esimene neist platseerus neljandale ja teine viiendale kohale. Kuuenda koha saavutas Tarvo Sarapuu.

Eesti Parim Sommeljee 2010 Kristjan Peäske. Foto Meeli Küttim