Viimati täiendatud —

VINE viimatise Itaalias viibimise ajal kui meie esindaja osales Concorso Enologico Internazionale’l maitsekohtunikuna, oli võimalus külastada ka ühte Garda järve äärse Bardolino piirkonna tippveinitootjat, kes esmalt korraldas väikesele grupile veiniajakirjanikele tutvumiskäigu tootmise poolele ning seejärel vabas õhkkonnas möödunud degustatsiooni ja õhtusöögi.

Olulisemad Veneto veinitootmispiirkonnad
1 Bardolino 8 Lugana
2
Valpolicella
9 Breganze
3 Soave 10 Montelli e Colli Asolani
4 Gambellera 11 Prosecco di Conegliano
5 Colli Berici 12 Piave
6 Colli Euganei 13 Lison / Pramaggiore
7 Bianco di Custoza

Bardolino – mis vein see õigupoolest on?
Bardolino DOC, mis paikneb teiste, ilmselt paljudele rohkem tuntud piirkondade Valpolicella DOC, Soave DOC ja Lugana DOC vahel ning jagab peaaegu sama territooriumi Bianco di Custoza DOC-ga, on sageli teenimatult nende varju jäänud. Kasutades Valpolicella’ga sama geniaalset kombinatsiooni kolmest marjast – Corvina, Rondinella ja Molinara (viimasel ajal Valpolicellas kipub viimast küll asendama Corvinone) on Bardolino ometigi täiesti teistsuguse iseloomuga punavein. Kuna Bardolino sisaldab reeglina väiksema osa Corvina’t (mis annab veinidele täidlust ja struktuuri) ja suurema Rondinella’t (mis jällegi on neutraalsema iseloomuga), siis tulemuseks on vein, mis on õhem, kergem, lihtsamalt joodav – ning väiksema hulga tanniinide tõttu sobilik kaaslane ka grillitud või raskema kastmega kala juurde. Ka valge liha ning kergemad pehmed noored juustud on Bardolino’ga paslikud tarbida – Asiago, Brie, Port Salut, Feta, Mozzarella ja Ricotta on head.

Azienda Agricola Monte Zovo
Azienda Agricola Monte Zovo’t võib selles piirkonnas pidada suhteliselt uueks tegijaks ja samas kiiresti tõusnud täheks – looduna aastal 2000 Diego Cottini, tema abikaasa ja nende kahe poja poolt, on nad vaid ühe dekaadiga oma kire, entusiasmi ja loovusega saanud kogu Verona piirkonna veinide mõõdupuuks.

Monte Zovo paikneb paarikümne kilomeetri kaugusel Verona’st, üsna Garda järve läheduses Bardolino DOC alal, kus 55 hektaril kasvatatakse viinamarju, millest valmistatakse 550000 pudelit veini aastas. Istandused paiknevad Monte Baldo mäe jalamil ja Illasi orus ligikaudu 300 m kõrgusel merepinnast ning naudivad suurepäraseid klimaatilisi tingimusi: pidev jahe kuivatav tuul Adige oru poolt ning soojad briisid Garda järvelt loovad viinamarjade kasvamiseks ideaalilähedased tingimused.

Pinnas on valdavalt lubjakivine, kasvatatavate marjade hulgast leiab nii sellele piirkonnale üliomased Corvina, Molinara ja Rondinella kui ka Croatina ja Cabernet Sauvignon’i – viimaseid kasutatakse Rosso IGT Veronese Ca’linverno juures. Selle veini juures kasutatakse erilist tehnoloogilist protsessi – marjad on pärit viinapuudel üleküpseks lastud ülihoolikalt valitud kobaratest (korje toimub oktoobri lõpus) ning seejärel loomulikes tingimustes õhu käes kuivatatud. Pärast fermentatsiooni eraldatakse vein marjakestadest ning laagerdatakse terasmahutites kuni kevadeni, seejärel valatakse barrique’idesse ning lastakse küpseda 2 aastat. Seda veini toodetakse vaid parimail aastail.
Lisaks Monte Zovo mõisale on pere valduses ka Valpolicella piirkonnas 450 m kõrgusel merepinnast paiknev Palazzo Maffei, kus 30 ha kasvatatakse marju Amarone, Recioto ja Valpolicella Superiore Ripasso tarvis. Mõis on oma nime saanud omaaegselt Verona Maffei aadliperekonnalt.

Numbreid ja fakte


Bardolino DOC on loodud aastal 1968
Peamised kasvatatavad marjad: Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara
Vähemtähtsad marjad: Rossignola, Barbera, Sangiovese, Garganega
Maksimaalne saagikus: 90 hl/ha

Valpolicella ja osa Bardolino’st koos Monte Zovo ja Palazzo Maffei asukohaga. Kaart: Monte Zovo.

Mekitud veinid:

Pinot Grigio IGT Veneto 2009
Iseloomult pisut kriidine ja kommine (mis johtub väga noortest viinapuudest), kuid hea puuviljasusega.

Le Civaie Bianco Veronese IGT 2010 (Sauvignon Blanc, Garganega, Chardonnay)
Veinil on väga ilusad Soave’likud nüansid – võiks võistelda neist parimatega. Väga äge!

Bardolino DOC 2010 (Corvina, Rondinella, Molinara)
Kaunilt kirgas, hästi tüüpiline Bardolino, kerge ja mahlane.

Valpolicella DOC 2009 (Corvina, Rondinella, Corvinone)
Kirgas ja ilus, jällegi mahlane, head tanniinid, särtsakas.

Ripasso della Valpolicella DOC 2009
Pisut tõrvased lõhnad. Väga tummine ja pisut tuim.

Ripasso della Valpolicella DOC Superiore 2009
Värvilt jõuline purpur, mitte päris selge – ilmselt filtreerimata. Lõhnas esialgu kumm ja väävel, muidu hea. Sobib hästi Grana Padano juustuga.

Ca’linverno Rosso IGT Veronese 2003
Värvilt tumerubiin. Lõhnas ja maitses mustad marjad ning ohtralt vürtse. Heas tasakaalus finessirohke vein.

Amarone della Valpolicella DOC 2007
Selged aroomid – kirsid, kaneel, vanilje. Mitte väga raskepärane, hea tasakaal.

Amarone della Valpolicella DOC Selezione 2005
Tuntavalt parematest marjadest. Küpsenud vaadis 3 aastat, väga sügav ja nüansseeritud.