Peale süngeid talvekuid on varjusurmast, või kui soovite, hibernatsioonist taas üles ärganud Bestwine Club. Poolteist aastat tagasi alustanud ning paljude veinisõprade-klubiliste (ligikaudu 750!) poolehoiu leidnud üritused katkesid möödunud sügisel mitmekordse sunnitud asukohavahetuse tõttu, kuid nüüd, vahetult enne kalendrikevade saabumist on toimunud juba esimene mekutamine: avalöögiks põnevusveinid Itaaliast Friulist.
Tuntud tootja Livon valmistab oma veine peamiselt (kuid mitte ainult) autohtoonsetest sortidest, sealhulgas Schioppettino ehk Ribolla Nera, Peduncolo, Refosco ning Ribolla Gialla – enamuse nende sortide kohta käibivad legendid, et need on leidnud marjakasvataja isa/onu/vanaisa enda saunaakna tagant. Olgu legendidega kuis on, kuid DNA-analüüsid näitavad, et tegemist on tõesti vaid antud piirkonnale iseomaste marjadega.Bestwine Club’i esimesel varakevadisel maitsmisel prooviti valgetest veinidest võrdlevalt 3 aastakäigu – 2005, 2006, 2008 – Ribolla Giallat. Veinid üllatasid oma arenemisvõimelisusega, allakirjutanu leidis kaks vanemat aastakäiku olevat hoopis põnevamad kui värskeima. Kõigis kolmes veinis olevale heale happesusele ja mineraalsusele lisandus 2006. aasta joogi puhul mõnusat kreemsust ja kooresust.
Punastest võrreldi 2006. aasta Schioppettino’t, Peduncolo’t ja ainsana rahvusvahelisest marjast tehtud Cabernet Sauvignon’i. Kõigi puhul oli tunda veinimeistri head kindlat kätt ja ühtset stiili, ka Cabernet Sauvignon, mis iseenesest kõige vähem muljet avaldas, oli tehtud heas kuivas, itaaliapärases stiilis.
Kohalike aborigeen-marjade võrdluses oli kindel lemmik Schioppettino oma punase ploomi, kirsi ja kannikese aroomi-nüanssidega. Vein oli väga kuiv, õhuke kuni kesktäidlane, meeldiva pargiga, tekitades tunde, et keel võib naksti vastu suulage kinni jääda – mõnus!

Bestwine plaanitseb maitsmisüritused oma Harju tänaval paiknevas esinduspoes muuta iganeljapäevasteks – VINE jälgib põnevusega.