Viimati täiendatud —

Château de Bourg, Grand Champagne

Mis on Grand Marnier?

See on ainulaadne segu konjakist ja mõruapelsini essentsist, eriline liköör, mille sünniaeg ulatub tagasi aastasse 1880. Likööri leiutajaks on Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle, kelle äi Jean-Baptiste Lapostolle rajas 1827. aastal Prantsusmaal Neauphle-le-Château viinapõletuskoja.
Konjak on valmistatud Château de Bourg´is, Crand Champange’s Cognac’is. Algselt kandis liköör nime Curaçao Marnier. Kuulus hotellipidaja Cesar Ritz, Alexandre sõber ristis selle Grand Marnieriks. Grand Marnier Cordon Rouge’i (punane pael“) võttis seesama hr Ritz oma Londonis asuva Savoy hotelli restoranide ja baaride menüüsse, pannes sellega aluse likööri rahvusvahelisele tuntusele. Grand Marnier meeldis Savoy valitud seltskonnale ja sai peagi klassikaks. Kroonitud pead Austria imperaator Franz Joseph ja Walesi prints, tulevane Edward VII pidasid lugu Grand Marnierist. Kuningate kokk ja kokkade kuningas Georges Auguste Escoffier kasutas Gand Marnieri likööri õhukeste pannkookide maitsestamiseks, mis on prantsuse kulinaariaklassikas tuntud crepe Suzette nime all. Need pannkoogid said maailmakuulsaks.

Viinamarjad Grand Marnier tarvis kasvatatakse Prantsusmaal Cognaci piirkonnas, ainsaks sordiks Ugni Blanc. Ugni Blanc tagab valge veini kõrge happesuse ja madala alkoholisisalduse, mis on perfektne destilleerimiseks pot still´i meetodil. Konjak annab liköörile buketi, kompleksuse ja värvi.

Verivärske eau-de-vie
Marjad korjatakse ja nendest pressitakse välja mahl, seejärel toimub alkohoolne fermentatsioon, mis kestab 4–8 päeva. Edasi läheb vein destilleerimiskotta, kus ta destilleeritakse pot still meetodil. Destillatsioon toimub novembri ja märtsi vahel. Veini destilleerimisel saadakse 72% alkoholisisaldusega värvitu vedelik, mida nimetatakse eau-de-vie´ks. ühe liitri eluvee” valmistamiseks on vaja ligikaudu 10 liitrit veini.
Seejärel toimub eau-de-vie laagerdamine Limousin´i ja Tronçais´i tammest vaatides. Tammelauda hoitakse eelnevalt vihmas, tuules, lumes ja päikeses miinimum 2 aastat, enne kui teda kasutatakse vaadi valmistamiseks. Kasutatakse 2 erinevat tamme ja siit saadakse ka 2 erinevat tüüpi konjakit.
Pot still seadmed
Limousini tamme aastane kasv on kiire, kevadine osa on paks ja puit on tume. Limousini eau-de -vie´s on rohkelt tanniine, see on mahe ja rikkalik. Troncais´ tamme aastane kasv on aeglane, kevadine osa on samuti paks ja puit on hele. Troncais´i eau-de-vie on kompleksne, delikaatne ja aromaatne. Grand Marnier kasutab vanandamiseks mõlemat tüüpi tammevaate. Vaadid on 100% rangelt kontrollitud. Laagerdumise käigus omandab jook tammevaadist tanniine ning konjakile iseloomulikke maitseid ja aroome, selle käigus lendub läbi vaadi seinte iga aastaga 2-3% luksulikku jooki ehk teisisõnu läheb inglitele”.
Vaatide röstimine

Retsept on siiani saladuses

Likööri valmistamisel kasutatavad apelsinid tulevad Kariibi mere saartelt, peamiselt Haiitilt. Kasutatakse ainult ühte sorti, ülitugeva kontsentreeritud maitsega mõru apelsini Citrus Bigaradia, mis on kasvatatud Marnier-Lapostolle istandustes.
Viljad korjatakse käsitsi, kui nad on veel rohelised ja lõigatakse neljaks. Sisu eemaldatakse ning koored kuivatatakse päikese käes. Saadus pakitakse kottidesse, tuuakse laevaga Prantsusmaale ning nendest valmistatakse neutraalses alkoholis leotades essents.
Kõigepealt apelsini koored matsereeritakse viinamarjaveini destillaadis, seejärel leotis destilleeritakse aroomide säilitamiseks ja see omakorda segatakse konjakiga ja lisatakse veel suhkrusiirupit. Siis lastakse stabiliseeruda ja peale filtreerimist arendatakse tammevaadis.
Pikalt leotatud apelsini koored destilleeritakse Château de Bourg’is ja seejärel segatakse Fine Champagne Cognac’iga. Peale seda lisatakse suhkrusiirupit ja väike osa ürtide leotist mida hoitakse rangelt saladuses. Seejärel toimetatakse see Neauphle le Château’sse ja hoitakse sealses keldris juba tammevaadis. Grand Marnier liköörid sünnivadki konjaki, apelsiniessentsi ja suhkru kokkusegamisel ja laagerdudes tammevaatides.
Senini valmistatakse seda likööri salajase retsepti järgi.

üks 350 liitrine vaat konjakit, 1 tünn apelsiniessentsi ja suhkur annavad tulemuseks 1000 kolmveerandliitrist pudelit likööri.

Cordon Rouge

Grand Marnier’ lipulaev on Cordon Rouge (ehk Punane lint), rikkalik segu mõrkjast apelsiniessentsist ja viie parima piirkonna kuni viie aasta vanustest konjakitest. Gordon Rouge on selge, merevaigu tooniga liköör, mille aroomis on tunda meeldivaid apelsini ja suhkrustatud apelsinikoorte noote, samuti õrna vanilli, mis tuleb vaadis laagerdunud konjakist.
Maitse on täidlane, rikkalik ja mõrkjate apelsininüanssidega, mis on tasakaalustatud konjaki magususega, samuti õrnalt pähkline ning karamelline.
Sobib hästi pikkadeks jookideks ja kokteilides, aga ka lihtsalt jääga ja loomulikult ka kastme koostisosana pannkookide serveerimisel.
Saja-aastaseks juubeliks lasti välja Grand du Centenaire (10 a konjak), Cherry Marnier valmistatakse dalmaatsia kirssidest ja lisatakse konjakit, Grande Passion mida valmistatakse granadillist ja Armagnac’ist. Kahe viimatimainitud likööri alkoholi sisaldus on 24%.