Le Marche veinipiirkonnad
KLIKI NUMBRITEL LISAINFO JAOKS!
Veiniaedade pindala: 15 600 ha (2022)
Veinitoodang: 1 398 000 hl (2022)
DOCG 5
1+1A. Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva DOCG (V)
1A. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva DOCG (V)
2. Offida DOCG (V ja P)
3. Verdicchio di Matelica Riserva DOCG (V)
4. Conero Riserva DOCG (P)
5. Vernaccia di Serrapetrona DOCG (P)
DOC: 15
1+1A. Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC
1A. Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC
2. Terre di Offida DOC
3. Verdicchio di Matelica DOC
4. Rosso Cònero DOC
5. Serrapetrona DOC
6. Rosso Piceno DOC
7. Bianchello del Metauro DOC
8. Colli Pesaresi DOC
9. Falerio DOC
10. Lacrima di Morro DOC
11. Colli Maceratesi DOC
12. Esino DOC
13. Pergola DOC
14. I Terreni di Sanseverino DOC
15. San Ginesio DOC
IGP: 1
Marche IGP – kogu Marche veinikasvatusala

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC / Classico Riserva DOCG
Ajalooline Verdicchio dei Castelli di Jesi kasvatamise "Classico"ala. Pindala ei selgu ei avalikest ega ka ametlikest allikatest.
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC 1968
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva DOCG 2010
Reegel
Verdicchio min 85%, kuni 15% muid valgeid piirkonnas lubatud mittearomaatseid sorte,
Küpsemine (kuud kokku/pudelis):
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico riserva DOC 18/6
Pinnas
Läbi kogu tootmispiirkonna segu savist ja lubjakivist, mille omavahelised proportsioonid erinevad erinevatel aladel.
Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC ja Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva DOCG
Pindala 2672 ha
Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC 1968
Verdicchio dei Castelli di Jesi riserva DOCG 2010
Reegel
Verdicchio min 85%, kuni 15% muid valgeid piirkonnas lubatud mittearomaatseid sorte,
Küpsemine (kuud kokku/pudelis):
Verdicchio dei Castelli di Jesi riserva DOC 18/6
Pinnas
Läbi kogu tootmispiirkonna segu savist ja lubjakivist, mille omavahelised proportsioonid erinevad erinevatel aladel.
Verdicchio di Matelica DOC ja Verdicchio di Matelica Riserva DOCG
Verdicchio Matelica DOC 1967, 260 ha, 15 700 hl
Verdicchio Matelica Riserva DOCG 2010, 25 ha, 2020 hl
Reegel
Verdicchio min 85%
Küpsemine (kuud kokku/pudelis):
Verdicchio Matelica Riserva DOCG 18/6
Pinnas ja kliima
Kliima on kontinentaalne. Suur erinevus päevaste ja öistetemperatuuride vahel . Otsene meretuulte juurdepääs puudub, kuna org kulgeb põhjast lõunasse.
Pinnas on lubjakivisem kui Jesi piirkonnas. Palju mägisem piirkond, seetõttu kasvatatakse viinamarju kõrgematel kõrgustel (umbes 400-550 m merepinnast). Org on uhteline tasandik umbes 250 m kõrgusel. Künkad on rikkad lubjakivi ja kaltsiumi poolest. Võrreldes Verdicchio dei Castelli di Jesi veiniga on see tavaliselt täidlasem, veidi kõrgema alkoholisisaldusega, kuid sama kõrge happesusega, mis muudab veini väga sobivaks pikemaks laagerduseks.
Rosso Conero DOC ja Conero DOCG
Pindala: 173 ha
Toodang: 2470 hl
DOC 1967, DOCG 2004
Pinnas:
Savikas, veiniaedade orientatsioon on peamiselt kagusse.
Viinamarjasordid:
Montepulciano, Sangiovese
Veinid:
Conero Riserva: Montepulciano 35–85%, Sangiovese kuni 15%.
Küpsemine:
24 kuud.
Terre di Offida DOC ja Offida DOCG
Pindala: 463 ha
Toodang: 17,700 hl
DOC 2001, DOCG 2011
Pinnas:
Peamiselt savine, veiniaedade orientatsioon on peamiselt kagusse.
Viinamarjasordid:
Offida Pecorino
Pecorino min 85%, teised valged sordid kuni 15%
Offida Passerina
Passerina min 85%, teised valged sordid kuni 15%.
Kõrge saagikus ja hape – sobib vahuveinide tegemiseks (peamiselt Charmat meetod).
Offida Rosso
Montepulciano min 85%, teised tumedad sordid kuni 15%
Küpsemine:
Pecorino ja Passerina 4–5 kuud.
Rosso 24 kuud (min 12 kuud vaadis ja 3 kuud pudelis).
Serrapetrona DOC ja Vernaccia di Serrapetrona DOCG
Pindala 13 ha
Kogutoodang: 580 hl
DOC 1971, DOCG 2004
Tüpaaž: Spumante rosso
Reegel: Vernaccia Nera min 85%
Vähemalt 40% marjadest peab olema kuivatatud kas taimel või eraldi.
Küpsemine:
Min 9 kuud
Rosso Piceno DOC
Rosso Piceno DOC ( ka Piceno DOC)
Pindala: 993 ha
Toodang: 39 000 hl
DOC 1968
Pinnas:
Savikas, veiniaedade orientatsioon on peamiselt kagusse.
Viinamarjasordid:
Montepulciano, Sangiovese
Veinid:
Rosso: Montepulciano 35–85%, Sangiovese 55–50%, teised tumedad sordid kuni 15%.
Sangiovese: Sangiovese min 85%, teised tumedad sordid kuni 15%.
Novello
Superiore
Küpsemine:
Superiore min ligikaudu 1 aasta.
Lacrima di Morro DOC
DOC: 1985
Veiniaedade pindala: 258 ha
Max saagikus: 13 tonni/ha
Sordid: Lacrima min 85%, lubatud ka Montepulciano ja Verdicchio
Colli Pesaresi DOC
DOC: 1972
Veiniaedade pind: 90 ha (2021)
Toodang: 4,130 hl (5 aasta keskmine)
Peamised valged sordid:
Biancame, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Trebbiano, Verdicchio, Welschriesling (Riesling Italico)
Peamised punased sordid:
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Nero, Sangiovese
Falerio DOC
Colli Maceratesi DOC
Colli Maceratesi is a denominazione di origine controllata wine made in the province of Macerata, in the Italian region of Marche. The DOC was created in 1975, and allows white and red wines.
Esino DOC
Bianchello di Metauro DOC
DOC: 1969
Veiniaedade pindala: 244 ha
Max saagikus: 14 tonni
Sordid: Bianchello või Biancame min 95%, Malvasia Bianca Lunga max 5%.
Kliima: Vahemereline sooja suve ja vihmase sügisega. September ja oktoober on kõige sajusemad kuud.
Stiilid: Superiore, Spumante ja Passito
Pergola DOC
DOC: 2005
Veiniaedade pindala: 6 ha (2019)
Toodang: 240 hl
Peamine mari: Aleatico (P), min 60%
I Terreni di Sanseverino DOC
DOC: 2004
Veiniaedade pindala: 2 ha (2019)
Toodang: 35 hl (5 aasta keskmine)
Peamised sordid: Montepulciano (P), Vernaccia Nera (P)
San Ginesio DOC
DOC: 2007
Veiniaedade pindala: 6 ha (2019)
Toodang: 300 hl (5 aasta keskmine)
Peamised viinamarjasordid:
min 50% Sangiovese. Vernaccia Nera, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ja / või Ciliegiolo vähemalt 35%. Kuni 15% ükskõik millist Marches lubatud punast sorti.
Veinitüübid:
Rosso: min 50% Sangiovese; min 35% Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Merlot, ja/või Vernaccia Nera; min 15% OANRG
Spumante: min 85% Vernaccia Nera + OANRG
Jääksuhkur:
max 15 g/l (1.5%) Rosso;
17–35 g/l (1.7–3.5%) Spumante secco;
min 50 g/l (5.0%) Spumante dolce