Ungari vein ja toit

Iga veinipiirkonna toidud ja veinid on arenenud käsikäes ning saavutanud ajapikku kooskõla, mistõttu kohalike retseptide juurde leidub selle regiooni veinide hulgast alati midagi head. Sobitada võib mitut moodi – otsides kokkukuuluvust (lihalõik tugeva punaveiniga) või vastandeid (hanemaks magusa szamorodni’ga või sinihallitusjuust aszu’ga). Usalda kohalikke ning kuula sommeljee soovitusi. Kuna meie oma toidukultuur omamaiste veinidega seotud ei ole, võime üldisi veinivalimise põhimõtteid järgides leida iga roa juurde sobiliku Ungari veini.
Sobitasime klassikaliste Ungari roogade juurde Eestis kättesaadavaid veine: lecsó’ga kaetud kenyér maitses oivaline nii St. Stephan’s Crown Grüner Veltliner’i kui Hungaria Extra Dry vahuveiniga, halászlé oli parim Badacsony Pinot Gris’ga ning lángos’i ja pörkölt’i juurde sobis suurepäraselt Kemendy Privatus Cabernet Sauvignon.

Head veinid, head hinnad

Valged veinid on reeglina head ja samas taskukohased. Tokaji Szamorodni’t ja Aszu’d võib leida igas hinnaklassis, kuid kulla eest tuleb maksta kulda. Silmapaistvate tõsiste punaveinide nõudmine ületab pakkumist mitu korda, mistõttu nende eest küsitavad hinnad kajastavad mitte niivõrd konkreetse veini maitset, kuivõrd seda vahekorda (nagu igal pool mujalgi).
Sotsialistlikus majandusmudelis kehtis vaid üks tõde – rohkem! Kvantiteeti taga ajades vähenes kvaliteetveinide tootmine mikroskoopiliseks ning need üksikud õnnelikud erandid tarbiti ja tarbitakse siiani ära Ungaris endas. Isegi 25 aastat pärast uue ajastu algust on maailmas vähe veinisõpru, kes on saanud maitsta Ungari parimaid veine. Mõnegi veini kogu aastakäik on juba nädal pärast müüki tulekut leidnud tee Ungari enda veinitarbijate keldritesse.
Selleks et koguda rahvusvahelist tuntust, ei piisa vaid kõrgest kvaliteedist, vaja on ka turgu rahuldavat kvantiteeti. Vähene rahvus­vaheline tuntus hoiab Ungari veinide hinna all ning üldiselt, ostes kõige odavamast kõige kallimani, saate (täna veel!) veini rohkem, kui maksite.

Kust mida osta?

Rikkalik valik ja parimad hoiutingimused on kahtlemata spetsialiseerunud veinikauplustes. Budapestis tasuks külastada poodi House of Hungarian Wines (Magyar Borok Haza, 1014 Budapest, District I, Szentháromság tér 6. Buda Castle. www.en.magyarborokhaza.com), kus on degusteerimiseks ja kaasa ostmiseks väljas 700 pudelit kõigist Ungari veinipiirkondadest.
Peatänaval Váci utca 10 asuvas poes Preshaz Wine Store on suurepärane valik tippveine, hulgaliselt ka varasemaid aastakäike.
Hea valik ja soodsad hinnad on hüpermarketites, kuid kergete valgete veinide ostmisel tuleks üle kaheaastastega ettevaatlik olla. Lihtsamas kõrtsis või veinibaaris, kus pakutakse klaasi või kannuga odavat Villány veini, võite saada mida tahes, tõenäoliselt ilma päritoluta Kékfrankos’t või Merlot’d.
Väike hoiatus veinikeldrite külastajatele! Mõnigi kord püütakse veinivalmistamise vigadest (poolküpsed marjad, desinfitseerimata vaadid jms) tulenevat mõrusust või penitsilliininooti välja vabandada „mineraalsusega”.

Millest alustada?

Vahuveinid, valmistatud traditsioonilisel meetodil, Etyek-Budast
Merlot, Cabernet Franc ja Sauvignon ning nende cuvée’d Villány’st ja Szekszárdist (NB! Mitte liiga noorelt.)
Kékfrankos Szekszárdist ja Sopro­nist
Bikavér Szekszárdist ja Egerist
Kékoportó Villány’st
Kadarka Szekszárdist
Syrah Villány’st ja Szekszárdist
Szürkebarát Badacsony’st
Furmint Tokaj’st
Hárslevelü Tokaj’st ja Somlóst
Juhfark Somlóst
Sauvignon Blanc Etyekist
Chardonnay Egerist ja Siklosest
Szamorodni kuiv ja magus Tokaj’st
Aszu 6 puttonyos Tokaj’st
Parimad aastakäigud
Ungari sommeljeed on väljendanud seisukohta, et traditsioonilise vintage charts’i koostamine ning teatud aastakäikude soovitamine on Ungari veinide puhul, Tokaj välja arvatud, mõttetu ja eksitab tarbijat. Neist tabelitest oleks kasu vaid siis, kui veinivalmistamine toimuks aastakümneid stabiilses arengus ning kui saaks olla kindel, et valdav osa veinimeistreid ei tee elementaarseid tehnilisi ja inimlikke vigu. Siis väljendaks aastakäigutabel looduse mõju. Ungaris on veinimeistrite ja tehnoloogilise arengu mõju praegu veel palju suurem kui konkreetse aasta kliimal.
Külastamiseks
Igas veinipiirkonnas on oma Wine Route Society (guugeldage „Borut Egyesület” ning lisage teid huvitava piirkonna nimi), mille kaudu on kõige lihtsam leida külastuseks avatud veinikodasid ja vinoteeke.
Virtuaalrännakut võib alustada siit:
visitbudapest.travel/wine shops-in-budapest
www.bortarsasag.hu/en/wine

Béla Hamvas: „Liivapinnase vein on lihtsamate eluhaavade ravimise vein. Kui näed kõrtsis inimest, keda kiusab riiakas ja kuri naine, siis tea, et ta joob liivapinnase veini. Kui noor tudeng salamure pärast kurvameelne on, joob ta liivapinnase veini. Kui näed ajamata habemega nägu kortsus särgis, joob ta liivaveini. Ja teeb hästi. Kõrtsiveiniks nimetamisega ei taha ma seda sugugi maha teha. Kõrts on tsivilisatsiooni üks tähtsamaid asutusi, palju tähtsam kui näiteks parlament. Ühes kohas tekitatakse haavu, teises ravitakse neid.”