Viimati täiendatud —

Prosecco, see oli seni maailmas suurt tuntust leidnud vein, vahuvein kui ka viinamarjasort. Nimi arvati olevat pärit Kirde-Itaalia Triestest 11 kilomeetri kaugusel asuva küla Prosecco järgi. Kasvupiirkond paikneb Eel-Alpides Dolomiitide ja Aadria mere vahelises alas, kus soodsad lõunatuuled toovad niiskust ning mere kliimat, samas ollakse mägede varjus külmade põhjatuulte eest. Piirkonnas viinamarjasortide aretamisele, nende maitseomadustele on aidanud kindlasti kaasa viinamarjakasvatuse ning veinitegemise teadusasutus, mille Antonio Carpenè ja Giovanni Battista Cerletti lõid 1876 aastal. Kasvatuse piirkonna pindala on tänapäeval umbes 18.000 hektarit haritavat maad. Viinapuud kasvavad asetusega lõunasse mägede jalamitel 50-500 meetri kõrgusel merepinnast. Mägede põhjanõlvadel kasvavad vaid puud. Aastasadu tagasi oli kogu piirkond jahinduse ja loomakasvatuse piirkond, millest eelmise sajandi keskpaiku sai maailmas müügiedust tingituna vahuveini tootmise piirkond. Täna kasvatatakse igal võimalikul juhul sobiva pinnase olemasolul viinamarja.

Glera viinamari. Foto Aare Karolin.

Prosecco viinamarjasordil on sellest aastast nimeks Glera mida aegade jooksul on kutsutud ka Ghera, Grappolo Spargolo, Prosecco Balbi, Prosecco Bianco, Prosecco Tondo, Proseko, Sciorina ja Serprina. Glera viinamarjade peamiseks kasvupiirkonnaks on Põhja-Itaalias Veneto, täpsemalt Valdobbiadene ja Conegliano. Vaid seal kasvanud ja valmistatut võib kutsuda Proseccoks.

See põhiline piirkond on vaid tunni aja sõidu kaugusel Veneetsiast. Glera viinapuu on kasvatatud nendel küngastel ja mäge jalamitel vähemalt kaks sajandit ja olnud ideaalseks keskkonna just nende viinamarjade kasvatamiseks. Glera on jõudsalt kasvav viinamarjasort.

Uued Prosecco piirkonnad on:
1. DOCG ”Conegliano Valdobbiadene”, mis on endine DOC “Conegliano Valdobbiadene”
2. DOCG ”Colli Asolani” , mis enne oli DOC “Montello Colli Asolani”
3. DOC ”Prosecco”?, kuhu kuuluvad Belluno provints, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Trieste, Udine, Venezia Vicenza
Selle aasta kevadel 16-18. mail tähistati pidulikult rahvusvahelisel festivalil Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene 40 aastat Prosecco DOC tunnustamist. Kõik see toimus Susegana linna lähedal Collalto perekonnale kuuluv kolmeteistkümne sajandi vanuses Castello di San Salvatore?s, mis sai rängalt purustusi esimese ilmasõja päevil ja on tänaseks osaliselt taastatud. Peremees on nagu paljud ümbruskonna maaomanikud Prosecco ja teiste veinide valmistaja. Prosecco festivalil räägiti ootusärevusega tulevikuplaanidest ehk kuidas saavutada piirkonnale Prosecco DOCG, millega soovitakse kaitsta Prosecco nime maailmas ja lisaks kuidas piirkonnale saada UNESCO maailmapärandi tunnustuse. Prosecco nime kaitsemine on muidugi sellele piirkonnale oluline, sest maailmas on palju erinevate tootjate samanimelisi jooke, mis olid valmistatud varasema nimega Prosecco ? tänase nimega Glera marjadest. Kohal olid esindamas 100 vahuveinitootjaid, rohkem kui 300 veiniga. Lisaks arvukalt kutsutud kohalikke kuulsusi, suurkliente ja ajakirjanike. üritusel Itaaliale tüüpilised pikad sütitavad kõned, mille järel erinevate tootjate paremik Mitmete päevade jooksul voolas klaasidesse palju proseccot, mis kandis ürituse vaimu nende päevade jooksul, mida vürtsitasid huvitavad kohtumised tootjate ning ostjatega, lisaks eripärased ja huvitavad lõunad.

Castello di San Salvatore. Foto Aare Karolin.

Proseccode liigitused: Tranquillo on lihtne mullideta vein Glera marjasordist, kuid seda pole lihtne müügilt leida. Frizzante on tüübilt pärlvein, mille avamiseks on vaja korgitseri ning mõned on müügil ja kroon-korgiga. Spumante on tüüpiline vahuvein, millel ka vahuveinikork.

Suhkrusisaldused Proseccode puhul:Brut, mis on kõige kuivem – kuni 15g/lExtra Dry – vahemikus 12-20g/lDry – 20-35g/l Prosecco piirkonna pärl Cartizze.

Kogu Prosecco DOCG piirkonna hinnaliseks kalliskiviks on Superiore di Cartizze – üle 100 hektariline järskude nõlvadega mägi asub külade Saccol, San Pietro di Barbozza ja San Stefano juures. Selle mäe igal võimalikul ruutmeetril kasvatatakse viinamaru, mis vastavalt pinnase iseärasustele annab vahuveinile erilisuse. õnnelikud on need, kes sellel mäel maad omavad. Mägi on siiludena erinevate omanike käes ja maa hind on ülikõrge. Hektaril on 1800-3500 viinapuud. Viinamarjad valmivad septembri lõpus või oktoobris. Sellel mäel kõiki töid on raskendatud. Viinapuude kahjurite vastu pritsimist saab teha küll käsitsi, kuid see on väga vaevaline ja aeganõudev. Sellepärast pritsivad paljud oma viinapuid helikopterilt, kuid selleks ei tohi olla tuult ega sel päeval sadada. Korje toimub käsitsi, kuna nõlvad ei võimalda seda tööd kuidagi mehhaniseerida. Viinapuude vahel on ruumi vähe liikumiseks ning viinamarja kobaraid korjata on väga ebamugav. Täis korvidega on seal väga raske liikuda, et transpordivahendini toimetada. Rohelist korjet ei tehta, sest igal marjakobaral on suur väärtus. Vastutasuks raskustele annab mägi üle miljoni pudeli jagu suurepärast Prosecco di Valdobbiadene Superiore di Cartizze Dry – kuiva õlgkollast vahuveini, millel ilus intensiivne ja elegantne aroom, kus õuna, aprikoosi, pirni ning maitses puuviljane, mesine, mahlakas, värske.

Vaade Cartizze mäelt. Foto Aare Karolin.

Soovitused:Prosecco pole mõeldud pikaks säilitamiseks – see on mõeldud aasta jooksul tarbimiseks. Prosecco jaoks toodetakse küll ekstra klaase, mis müügil kõrge hinnaga. Nende puudumisel soovitatakse juua seda vahuveini valge veini klaasist. Kui soovitakse serveerida vahuveini klaasist, siis klaas võiks olla vähemalt veidi ülevalt kitsenev.