VINE võttis nõuks välja uurida, millises restoranis pakutakse kõige mõistlikumat majaveini. Majaveinina defineerisime restorani kõige soodsama klaasiga müüdava veini. Valisime välja kümmekond restorani üle Eesti – tõsi, enamus neist Tallinnast, aga ka ühe söögikoha Tartust ja Kuressaarest.

Peame tunnistama, et valik oli kaunikesti subjektiivne ning võib küsida, miks seda-teist-või-kolmandat restorani loetelus pole. Anname endale aru, et tegemist pole absoluutse tõega, kuid mingi ülevaate degustatsioon olukorrast andis.

Mida saime veine testides teada? Kõigepealt ehk seda, et majaveini pole vaja peljata – paljudes inimestes elab ilmselgelt hirm, et klaasiveiniks on sokutatud odavaim mittekvaliteetne hämara päritoluga joogipoolis. Kogesime pigem vastupidist – paljudel juhtudel on tegemist vägagi korraliku veiniga, mis paraku küll ka omajagu maksab. Mitme punaveini puhul laksutas testijate seltskond üllatusest keelt, niivõrd ootamatu oli veini kõrge tase.

Klaasiveinide hinna oleme taandanud 15cl hinnale, et võrdlemine oleks adekvaatsem. VINE’le on teada ka veinide maaletoojapoolsed väljamüügihinnad, kuid rahvarahutuste ärahoidmiseks jätame need enda teada.

Nendime vaid, et juurdehindlused on kriminaalselt suured, koefitsient, millega korrutatakse jääb vahemikku 2,0-5,3. Kui võrrelda seda numbrit nt Itaalia läbimüügi peale orienteerunud enoteca’de hinnalisaga, mis jääb ca 30-50% kanti (ehk koefitsient 1,3-1,5), siis pole ime, et siinmail restoranis ei kiputa endale veini lubama – see on lihtsalt liiga kallis.

Kõige soodsamat korralikku veini ei saa Tallinnas elades kahjuks lähemalt kui Saaremaalt Kuressaarest restoranist La Perla, kus lahke käega valatakse klaasi 20cl vägagi korralikku ülimõistliku hinnaga punaveini Antica Osteria Rosso, tootjaks Garofoli ja maaletoojaks Bestwine.

Parimaid punaseid klaasiveine pakub kohaliku restoranituru uhkus ö, küsides odavaima klaasiveini (Poggio alle Sughere, Morellino di Scansano, Toscana; VinUnic, Itaalia ja Conde de Valdemar Crianza, Rioja, Hispaania; Prike) eest paraku ööratud 110.- krooni. Ka MEKK saab kiidelda tõelise maitseelamuse pakkumisega (Enate Crianza Tempranillo, Rioja, Hispaania; Altia), võttes 16cl eest 90 raha. Hästi esines ka Novelli majavein, parima Uue Maailma veinina neljanda koha saanud Trapiche Cabernet Sauvignon Argentiinast, importöör Dunker.
Veinigeograafia mõttes domineerisid esiviisikus hispaanlased, hõivates 3 positsiooni.
Kokkuvõttes on gurmaanil siiski kaks valikut – kas juua enne kodus kõht veini täis või teha seda pärast restoranist lahkumist.

Siinkohal lõpetuseks üleskutse söögikohtade pidajaile – proovige veinimüügi kasumit teenida käibe pealt, usutavasti võidavad kõik osapooled.

Testingu tulemused


Vein
Punkte 15 cl hind H-KV suhe Restoran Maaletooja
1 Poggio alle Sughere, Morellino di Scansano, Toscana, Itaalia 4.1 110 0 ö VinUnic
2 Enate Crianza Tempranillo, Rioja, Hispaania 3.8 84 -1 MEKK Altia
3 Conde de Valdemar Crianza, Rioja, Hispaania 3.5 110 0 ö Prike
4 Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 3.1 63 1 Novell Dunker
5 Marquis de la Concorde, Rioja, Hispaania 2.7 100 -1 Bocca RRK Trade
6 Antica Osteria Rosso, Garofoli, Marche, Itaalia 2.5 38 2 La Perla Bestwine
7 Valle d’Oro Montepulciano d’Abruzzo, Itaalia 2.5 47 0 Fahle Liviko
8 Montescudaio Rosso, Toscana, Itaalia 2.3 63 1 Volga Prike
9 VEO Grande Cabernet Shiraz, Tshiili 2.3 69 0 Fish & Wine Liviko
10 Blossom Hill Merlot, California, USA 2.2 70 -1 Museum Prike
11 Tommasi Terre dei Ciliegi, Veneto, Itaalia 1.6 63 -2 Kadriorg Dunker

Testingupaneelist osavõtjad: Kalev Kesküla (ESA, Eesti Ekspress), Tanel Eigi (ESA), Toivo Voit (ESA), Kertu Lukas (ESA), Urmas Linnamägi (vinoteek Veinipööning) ja Allan Randmaa (vinoteek Veinipööning).