Vene õukonnal oli Prantsuse “kiiks” ning jumaldati kõike, mis Pariisist pärit. Ülemkihi lapsi kasvatasid prantsuse guvernandid, prantsuse keelt kasutati võrdselt emakeelega. Just needsamad sidemed Venemaaga mängisid ka Hennessy konjakimaja eduloos olulist osa – juba sellal nautis vene aristokraatia nende subliimseid vägijooke.

See prantsuse-ihalus oli ka põhjuseks, miks Venemaa leskkeisrinna Maria Fjodorovna 1818. aastal kehutas Hennessy’t looma “kullakarvalist” eau de vie’d oma pojale, Tsaar Aleksander I-le, sünnipäevakingiks.

Lugu tolleaegse Hennessy keldriülema Jean Fillioux poolt tsaariperekonna jaoks segatud konjakist kestis konjakimeistrite dünastias üle aegade ning jõudis ka seitsmenda järeltuleva põlve esindaja, praeguse Hennessy keldriülema Yann Fillioux kõrvu, kes (ametlikult ühel õnnelikul inspiratsioonihetkel) otsustas luua omaaegse erakordse joogi mälestuse jäädvustamiseks erilise konjaki, mis saaks nimeks Paradis Impérial.

Hennessy’l on konjaki laagerdamiseks kuus keldrit ning vanim neist, 1774. aastal Richard Hennessy poolt loodu, kannab nime Le Chai du Fondateur. Siin lebavad vaatides ja klaasist flakoonides destillaadid, mille ajalugu läheb tagasi 19. sajandi lõpukümnendeisse.
Yann Fillioux’l oli võimalus valida kõigi nende pärlite hulgast ning liigset aukartust tundmata käis ta nendega üsna vabalt ringi – tulemuseks möödunud kevadel Ermitaaži muuseumi ja Marmorpalee kevadpidustusteks valminud nektar.

Yann Fillioux kommenteerib ise järgnevalt: „See konjak on mitme põlvkonna andekuse tulem. Pärisin oma suguvõsalt silmapaistva valiku eau-de-vie’sid. Minu esiisad oskasid ette näha, et need muutuvad ühel päeval erakordseteks, nad teadsid, kuidas neid säilitada ja kaitsta. See konjak on nende looming.”

Ka konjakit ümbritsev anum on tõeline imetegu – disainer Stéphanie Balini poolt ekstra selle joogi tarvis kujundatud kristallklaasist, ka tühjana korraliku hantli kaaluga karahvini ehib 18-karaadise kullaga kaetud silt, mis peaks meie mõtted viima keiserlikule perekonnale. Iga toodetud karahvin kannab individuaalset ja kordumatut numbrit.

Foto Tiit Mõtus.

Nüüd on see imeline kunstiteos ka Maarjamaale jõudnud. Kuuldavasti vaid napi tosina pudeli Eestisse saabumist tähistas Hennessy koos oma kohaliku importööri Prike kaasabil piduliku üritusega selleks perfektselt sobiva miljööga Tchaikovsky restoranis, kus pakuti Paradis Impérial konjakist inspireerunud chef de cuisine’i Vladislav Djatšuk’i fantaasialendu kuuekäigulise õhtusöögi näol.

Allakirjutanu jaoks oli õhtusöögi tipphetkeks oma maitsomadustega taevastesse kõrgustesse lennutanud tuvi “à la Royal” Jeruusalemma artišoki ja kirsikastmega. Foto Tiit Mõtus.