Tumeda ja sügava värviga, väikese suhkru- aga kõrge happe- ja tanniinisisaldusega veinimari, mida kasvatatakse peamiselt Piave piirkonnas, samuti Treviso’s ja Conegliano’s (Veneto). Raboso’t on kasvatatud juba Rooma Impeeriumi eelsetel aegadel – seda kinnitab Plinius Vanem oma Naturalis Historia‘s – ta kirjutab, et Piave aladel toodeti veini nimega Picina omnium nigerrima, jooki, mis on tumedam kui pigi ning mille valmistamiseks kasutatav viinamari on esivanemaks ka Terrano ja Refosco marjale.
Aastal 1679 kirjutas Jacopo Agostinelli oma mälestusteraamatus Cento e dieci ricordi che formano il buon fattor di villa Raboso kohta järgnevalt: ”Siin meie maal” – kirjutab ta meenutuses nr 24 – ”teeme me Veneetsia tarvis peamiselt punaseid veine punasest marjast, mida kutsutakse Recaldina, kuid mida mõned hüüavad ”rabosa” tema tugeva iseloomu tõttu” (rabbioso tähendab itaalia keeles vihane).
Kasutatakse põhiliselt seguveinides (kuid mitte ainult, nt tootja Casa Roma teeb ka 100% Rabbioso’t), on arvestatava arenemispotentsiaaliga. Evib erinevaid sünonüümnimesid, sealhulgas Raboso Piave, Raboso Friularo ja ka lihtsalt Friularo (kui kasvatatakse Bagnoli DOC-s).

Related entries